درمان میگرن که در واقع یک بیماری شایع در بسیاری از افراد محسوب میشود، از جمله دغدغههای بسیاری از مبتلایان به این بیماری میباشد. به گونهای که این افراد معمولاً در طول زندگی خود داروهای متعددی را مصرف کرده و یا به سراغ پزشکان مختلفی رفتهاند اما معمولاً بسیاری از این افراد نتیجهی کاملاً قطعی نیافته و تنها در هنگام حملات شدید میگرنی به مصرف قرصهای مسکن میپردازند. در این میان علائم میگرن در بعضی از افراد گاهی با مصرف مسکنها نیز کاهش نیافته و فرد دورهی سختی را سپری خواهد کرد. با توجه به این موضوع لازم دانستیم در خصوص روشهای پیشرفته و جدید درمان میگرن اطلاع رسانی کنیم تا گامی مؤثر در جهت این امر برداشته باشیم.
میگرن از جمله دردهای تپنده و ضربانداری در سر است که میتواند زندگی فرد را در روزهای مختلفی از ماه یا سال مختل کند. از اینرو فرد ممکن است با شروع ناگهانی میگرن تا ساعتها توانایی انجام هیچگونه کاری را نداشته و به طور کلی تمامی برنامه ریزیهای خود را از دست دهد. با توجه به این موضوع این افراد گاهی در بهترین فرصتها و ساعاتی که میتوانند نهایت استفاده را ببرند دچار سردردهای شدید شده و فرصتهای خود را از دست میدهند. بر این اساس نیاز است هر فردی بعد از تشخیص بیماری خود و تایید آن و توجه به تعداد حملات در یک ماه و یا شدت آن و همچنین طول دورهی بیماری تا بهبودی، به دنبال یک روش مناسب برای تسکین علائم آن و درمان میگرن باشد.
سردرهای میگرنی چگونه هستند؟
لازم به ذکر است که کلیهی سردردهایی که فرد در طول زندگی خود ودر شرایط متفاوت احساس میکند، میگرن نبوده و ممکن است از منشأ متفاوتی برخوردار باشد. در حقیقت پنجاه درصد سردردهای میگرنی معمولاً یک طرفه بوده و حالت ضربانداری را در سر فرد ایجاد میکنند. گاهی نیز فرد همراه با سردردهای یک طرفه یا دوطرفه از علائم متفاوتی چون احساس تهوع، حساسیت به نور، بو یا صدا نیز رنج برده و یا این که در موارد حاد با احساس بیحسی در دست و پا رو به رو میشود. علائم میگرن معمولاً از 4 الی 72 دو ساعت ادامهدار بوده و فرد با پیگیری و انجام روشهای مؤثر درمان میگرن میتواند از شدت علائم یا طول دورهی آن بکاهد.
روشهای درمانی میگرن
به طور کلی روشهای مختلفی برای درمان میگرن عنوان میشود که هر یک با توجه به نوع خود میتوانند اثرات موقتی را بر روی این بیماری بگذارند. از جمله روشهای معمولی که برای درمان بیماری و یا جلوگیری از ایجاد حملات متعدد میگرنی پیشنهاد میشود میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- خنک نمودن منطقهی درد؛ قرار دادن کیسهی یخ و یا پارچهی خیس و خنک بر روی پیشانی میتواند از شدت علائم و درد این بیماری بکاهد.
- مصرف مسکنها؛ برای درمان میگرن به صورت موقت و سریع مسکنها داروهای بدون نسخهای چون استامینوفن، ایپوپروفن، نایروکس و... پیشنهاد میشود که هر یک با توجه به ترکیبات خود میتوانند اثر بخشی قابل قبولی را در کاهش دردهای میگرنی ایفا نمایند.
- خوابیدن در یک اتاق ساکت و بدون سر و صدا؛ گاهی اوقات مصرف یک مسکن تنها زمانی میتواند بر روی شخص اثر بخش باشد که فرد از محیط پر تنش(محیطی که سر و صدای زیادی داشته و دارای ازدحام و شلوغی است) دور شده و با خوابیدن در یک اتاق آرام به درد خود غلبه نماید.
- تغییر رفتار وسبک زندگی؛ یکی از روشهایی که تحت عنوان درمان میگرن میتوان عنوان کرد تغییر رفتارهایمان میباشد. در واقع اشخاص مبتلا به میگرن میتوانند با ایجاد آرامش بیشتر در خود و رفتارهای خود و البته ایجاد تغییرات متفاوتی چون ورزش کردن در زندگی به طور روزانه به حفظ آرامش در مواجه با مسائل منفی و استرسزا پرداخته و موجب کاهش تعداد حملات شوند. البته توجه شود که انجام ورزش در هنگام حملهی میگرنی میتواند به بدتر کردن وضعیت منجر شود. بنابراین توصیه میکنیم که بعد از حملات میگرنی سریعاً به استراحت یا دیگر راهکارهای درمان میگرن بپردازید تا از شدت یافتن و یا طولانی شدن علائم آن جلویگری کرده باشید.
نکتهی دیگری که در بحث تغییر سبک زندگی برای درمان میگرن و بهبود حملات میگرنی مطرح میشود برخورداری از خواب کافی و به موقع میباشد چرا که در موارد بسیاری حملا میگرنی به دنبال بیخوابی یا عدم بهرمندی از خواب مفید ایجاد شده و باعث میشود فرد در کل روز احساس درد و یا کلافگی داشته باشد.
درمان علائم میگرن با تزریق بوتاکس
تا پیش از این ممکن است در خصوص تأثیرات فوقالعادهی بوتاکس بر روی زیبایی و کاهش چین و چروک و خط اخم شنیده باشید اما اکنون میخواهیم یکی دیگر تأثیرات تزریق بوتاکس بر روی نواحی مختلف سر را عنوان کنیم و آن درمان میگرن میباشد. در حقیقت بعضی از افراد در طول یک ماه بارها و بارها حملات میگرنی را تجربه کرده و ممکن است لحظات بسیار عذابآوری را طی کنند. با توجه به این موضوع این افراد میتوانند با مشورت متخصصین مغز و اعصاب به تزریق بوتاکس میگرن بپردازد. از آنجایی که تزریق بوتاکس برای میگرن بیشتر در جنبهی درمانی اهمیت دارد تا زیبایی، بنابراین نواحی تزریق آن با بوتاکس معمولی متفاوت خواهد بود. در واقع در این روش تزریق بوتاکس معمولاً در عضلات پیشانی (فرونتال)، گیجگاهی( تمپورال) و پس سری(اکسی پیتال) و عضلات پاراوتبرای گردن و البته عضلاب تراپزیوس( بالای شانه) برای فلج کردن عضلات و شل شدن آنها در نظر گرفته میشود.
محل تزریق بوتاکس برای میگرن
پروتکل استفاده از تزریق بوتاکس برای درمان میگرن مزمن براساس مطالعات تحقیقاتی بالینی است که به تأیید FDA و رهنمودهای بعدی ارائه شده توسط این سازمان شده است. در حالت کلی نواحی مورد تایید برای تزریق شامل پل بینی، پیشانی، شقیقهها، پشت سر، گردن و قسمت فوقانی پشت (درست بالای تیغههای شانه) میباشد. حجم تزریقی مورد نظر با توجه به صلاحدید پزشک متفاوت خواهد بود. برای انجام تزریق بوتاکس میگرن از یک سوزن بسیار کوچک و نازک و تیز استفاده میشود و روند تزریق اصلا دردناک نخواهد بود. کل مراحل انجام تزریق بین 10 تا 15 دقیقه زمان بیشتر نیاز ندارد و به طور معمول به خوبی توسط افراد تحمل میشود. بلافاصله پس از پایان تزریق، اکثریت قریب به اتفاق بیماران، قادر به بازگشت به کارهای روزمره خود هستند.
تاثیرات ناشی از تزریق بوتاکس برای درمان میگرن
میزان دردی که بیماران مبتلا به سردردهای میگرنی تجربه میکنند بسیار زیاد است به طوری که بیشتر مبتلایان به میگرن، نمیتوانند خواب عمیق و راحتی داشته باشند، نمیتوانند خوب تمرکز کنند، به طور مداوم خسته هستند و به طور کلی زندگیشان بسیار تحت تاثیر منفی این سردرد ها قرار میگیرد. تزریق بوتاکس میتواند با کاهش دردها، زندگی بسیاری از بیماران را راحتتر کند. تاثیرات بوتاکس تنها روی برخی از بیماران نتیجه رضایت بخشی را به همراه دارد. به طور کلی بوتاکس فقط برای میگرن مزمن مورد تأیید FDA است و این یعنی فقط افرادی که در طول یک ماه حدود 15 روز یا بیشتر درد میگرن را تحمل میکنند و هرچه تعداد و شدت سردردها بیشتر باشد، بیمار بازخورد بهتری را نسبت به تزریق بوتاکس نشان خواهد داد.
به این ترتیب بوتاکس برای بیمارانی که کمتر از 15 روز در ماه دچار سردرد میشوند توصیه نمیشود. تزریق بوتاکس در اطراف فیبرهای دردی که در سردرد نقش دارند انجام میشود و بعد از آن وارد انتهای عصبی اطراف محل تزریق شده و مانع انتشار مواد شیمیایی دخیل در انتقال درد میشود و به این روش از فعال شدن سیگنالهای درد در مغز جلوگیری میکند. FDA استفاده از بوتاکس را برای درمان میگرن مزمن در بزرگسالان 18 سال یا بیشتر تایید میکند. اگر از بوتاکس برای کودکان یا نوجوانان استفاده شود درمانی بدون نسخه محسوب میشود و این بدان معناست که پزشک میتواند آن را تجویز کند.